Monday, December 17, 2007

1: Mannerheim Museo

nu er væggene igen grå og rejsetasken er fremme. Til alle som er interesserede kommer der her over dagene en liste over ting man skal gøre hvis man kommer til Helsinki.

Bedste Museum: Mannerheim Museo

Man forstår ikke rigtig finsk historie and politik inden man besøger Mannerheim museet. Mannerheim var Finlands første og eneste feltmarskal og ledte de finske tropper under uafhængigheden/borgerkrigen i 1917 og under vinterkrigene mod Sovjetterne. Han er derfor Finlands landsfader og en rigtig supermand.

Som barn lærte han syv sprog: finsk, svensk, russisk, engelsk, fransk, tysk og portugisisk. Da Finland var russisk i sin tid blev han officer for russerne og udstationeret i Polen. Derefter tog han på rekognoseringstur gennem hele Asien på hesteryg, skød menneskeædende tigre i Nepal, mødte Hitler personligt, blev venner med kunstneren Akseli Gallen-Kallela, tævede russerne i de mørke finske skove. Alt i alt var han alt det, som Earnest Hemmingway ønskede at være.

Mannerheims museum er hans hjem. Fyldt med alle mulige trofæer og gaver fra hele verden. Det er et lille og hyggeligt hus ved havnen i Helsinki, og fordi det er hans hjemmed alt interiør får man et meget bedre indtryk af manden og hans samtid. Bl.a. er hans værelse det mest aksetiske hvor der kun er en telefon, et vindue mod havnen, og en feltseng (!). Man er vel soldat...

Kommer du til Helsinki, er det bare at se det...

No comments: